Connect with us

Aktuality

„Piešťanský teľací rezeň“ má byť vyhlásený za nehmotnú pamätihodnosť mesta

Mesto Piešťany pripravuje rozsiahlu zmenu všeobecne záväzného nariadenia o pamätihodnostiach. V tomto týždni o nej rokovali komisie mestského zastupiteľstva. Medzi nehmotné pamätihodnosti je navrhnutá napríklad aj špecialita „Piešťanský teľací rezeň“.

Published

on

Reklama

Zmena nariadenia spočíva v úpravách a doplnení textov existujúceho VZN v znení jeho dodatku z roku 2013. Pripravuje sa tiež rozsiahle doplnenie objektov vrátane hrobov významných osobností Piešťan medzi nehnuteľné pamätihodnosti. Celkove ide o 62 objektov. Na rozšírení VZN sa významne podieľal Ing. Ľubomír Streicher, ktorý navrhol aké objekty by bolo potrebné zapísať do zoznamu a dal si aj prácu s fotodokumentáciou objektov, ktorá sa má stať súčasťou nariadenia.

V zozname hmotných hnuteľných pamätihodností navrhuje samospráva vyradiť originály leptov podľa návrhu Martina Benku z Kolonádového mosta. Podľa dôvodovej správy disponujú ochranou ako súčasť národnej kultúrnej pamiatky Kolonádový most.

Reklama

Zoznam hnuteľných pamätihodností by mal však byť rozšírený o ďalšie tri – Infanteristický vozík, Obraz sv. Jána Nepomuckého a Piešťanskú riasu.

Rovnako sa chystá rozšírenie zoznamu nehmotných pamätihodností. Aktuálne ich je 5 a pribudnúť by malo ďalších desať. Konkrétne – „Piešťanský kroj“, „Piešťanské zlaté stuhy“, Svätenie piešťanských prameňov, Piešťany mestom, Hudobná skladba „V piešťanskom parku“, Hudobná skladba „Piešťanská polka“, „Silvestrovský beh medzi mostami“, Hudobná skladba „Piešťanské labute“, Plemeno holuba „Piešťanský obor“ a Špecialita „Piešťanský teľací rezeň“.

Reklama

Aktualizovať sa má aj zoznam národných kultúrnych pamiatok v Pieštanoch, ktorý je súčasťou nariadenia. Aktuálne ich máme v meste 35.

Viete v čom je špeciálny „Piešťanský teľací rezeň“?

Piešťanský teľací rezeň bol na jedálnom lístku na brehu Váhu ukotvenej riečnej lode „Delfín“ až do jej katastrofy 12. marca 1981. Pripravoval ho šéfkuchár Jozef Učeň, na základe ojedinelého a osobitného receptu. V cestíčku boli primiešané sušené hrozienka, ktoré rezňu dávali osobitú chuť.

Ako piešťanský teľací rezeň pripraviť?

Suroviny:

600 g teľacie stehno

3 ks vajce

150 g mlieko

80 g múka hladká

150 g olej na vyprážanie

10 g hrozienka

4 ks plátky citrónu na ozdobu

Postup:

1. Z mäsa nakrájame 4 rezne, dobre ich naklepeme a osolíme. Z mlieka, múky a vajec pripravíme cestíčko, do ktorého zamiešame hrozienka.

2. Mäso namáčame v cestíčku a vyprážame na horúcom oleji do zlatohneda.

3. Rezne ozdobíme kolieskami citrónu.

 

-th- Zdroj: Návrh VZN Mesto Piešťany Foto: VZN

Reklama