Connect with us

Novinky

Zaujímavosti z kuchyne – ako na čistý drez?

Published

on

Reklama

Niekedy sa vyplatí pozorne čítať, načúvať kamarátkam, maminkám, babičkám alebo skrátka vyskúšať niečo nové. Získate mnoho cenných rád, ktoré vám mnohokrát uľahčia život. Naše babičky boli v kuchyniach ozajstné majsterky a za tie roky nazbierali mnoho skúseností. Poďme sa spolu pozrieť na niekoľko osvedčených tipov!

Ako na čistý drez?

Každá gazdinka sníva o kuchyni, ktorá sa leskne čistotou. Niekedy sa ale aj napriek veľkej snahe a vynaloženému úsiliu nedarí tohto cieľa dosiahnuť. Medzi časti kuchyne, ktoré sa čistia najhoršie, patrí určite kuchynský drez. Vďaka nasledujúcim radám nebudete musieť utrácať za drahé chemické prípravky a postačia vám veci, ktoré nájdete v komore.
Všetky nižšie popísané tipy môžete použiť pri čistení drezu z akéhokoľvek materiálu. Vždy ale platí pravidlo: aby ste minimalizovali riziko prípadného poškriabania, vždy k čisteniu používajte jemnú mäkkú látku. Na drôtenky alebo hrubé kefy zabudnite!
Jedlá sóda, múka a ocot: Prvým pomocníkom je jedlá sóda. Najskôr si drez s jej pomocou dôkladne umyte a potom vytrite utierkou. Uistite sa, že je suchý. A ak áno, posypte ho múkou. Budete prekvapení tým, ako múka funguje, či už máte granitová či chrómový drez! Múku teraz zotrite krúživými pohybmi – môžete k tomu použiť napríklad papierové utierky. Ak je to potrebné, celý postup znovu opakujte. Namiesto jedlej sódy je možné použiť tiež ocot.
Citrón: Keď sa povie citrón, väčšina z nás si predstaví žltý citrus, ktorý sa využíva predovšetkým pri pečení alebo ako dochucovadlo do čajov. Citróny ale môžeme využiť aj úplne inak. Šťava z citrónu sa pre upratovanie vyznačuje jedinečnými schopnosťami – perfektne dezinfikuje, odstraňuje baktérie, zle odstrániteľné škvrny rôzneho pôvodu, silný zápach a vyčistí kuchynský drez. Keď citrón rozkrojíte na polovičku a umyjete ním drez (rovnako ako to robíte s hubkou), bude ako nový!
Zemiaky: Zemiakový škrob dopomôže vášmu drezu k tomu, aby sa opäť leskol. Navyše zemiakový škrob dokonca bráni usadzovaniu ďalších nečistôt.

Reklama

Vodný kameň

S vodným kameňom sa stretávame tiež vo varnej kanvici. Zbavíte sa ho ale jednoducho: stačí keď v kanvici necháte cez noc pôsobiť vodu a ocot v pomere 1:1. Ráno ju dôkladne prepláchnete horúcou vodou a niekoľkokrát necháte prevariť čistú vodu. Často však postačí, keď vodu s octom zahrejete (nie je nutné, aby sa varila) a vodný kameň bude razom preč.

Koniec nepríjemným pachom

Ak ste varili niečo, po čom zostal v kuchyni nepríjemný zápach, stačí keď na sporáku povaríte 1 liter vody so 150 ml octu a lyžičkou škorice. Za chvíľu nebudete vedieť, že tam niekedy nejaký zápach bol!
Ryby: Ryby sú síce zdraviu prospešné, ale ich pach nemusí každému vyhovovať. Ak rybu pečiete na pekáči, pridajte k nej rozkrojené jablko – svojím zložením všetok pach pohltí. Ak nejakú zdravú rybu práve varíte, dajte do vody, v ktorej sa varí, citrón alebo bobkový list.
Tip: Ak nestíhate a potrebujete, aby sa zemiaky uvarili rýchlejšie, pridajte do vody niekoľko klinčekov. V priebehu ich doplňujte a hoci sa to zdá neuveriteľné, zemiaky budú uvarené už po niekoľkých minútach.
PR

Reklama

Reklama