Aktuality
Veterinárni inšpektori našli mäso nakazené salmonelózou
Minulý týždeň prinieslo Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Slovenskej republiky informácie o mäsových výrobkoch, pri ktorých hrozilo, že sú nakazené salmonelózov. Testy Štátnej veterinárnej a potravinovej správy preukázali v jednom z pozastavených produktov z Brazílie prítomnosť salmonely. Rezort pôdohospodárstva aj naďalej pokračuje prostredníctvom inšpektorov v rozsiahlych kontrolách brazílskeho mäsa po celom Slovensku. Medzi výrobkami, ktoré sa preukázali ako nebezpečné boli mrazené kuracie prsia, ktoré sa našli v skladoch v Bratislave a na Slovensko bolo dovezených až 21 000 kilogramov tohto výrobku. Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Slovenskej republiky upozorňuje spotrebiteľov, aby pri mäse vždy sledovali pôvod a v reštauráciách sa naň pýtali.
„Na Slovensko bolo cez Holandsko a Poľsko dovezených až 21 000 kg tohto nakazeného brazílskeho mäsa. Naši veterinárni inšpektori okamžite nariadili jeho sťahovanie, bolo totiž rozdistribuované až do 54 reštaurácií po krajine. Aj vzhľadom na závažnosť tejto situácie sme sa rozhodli s pánom ministrom Druckerom apelovať na slovenských spotrebiteľov. Zdravie máme len jedno, investujme do neho a nepozerajme len na cenu. Čerstvosť a teda pôvod a kvalita potravín priamo ovplyvňujú to najcennejšie čo máme, naše zdravie,“ uviedla Gabriela Matečná, ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR.
V rámci preventívnych opatrení MPRV SR nariadilo predaj brazílskeho mäsa okamžite pozastaviť. Počet kontrolovaných vzoriek ŠVPS SR vzrástol z 237 na 341 produktov. „Doterajšie laboratórne testy preukázali 17 nevyhovujúcich vzoriek. V jednom z týchto brazílskych produktov – produkt značky SEARA “Mrazené kuracie prsia bez kosti bez kože bez innerfiletu solené“ v 2 kg balení, výrobca spoločnosť Agricola Jandelle, sme zistili Salmonellu kmeňa Heidelberg. Kontroly vykonávame aj naďalej, zameriavame sa hlavne na prevádzkovateľov, ktorí vlastnia sklady a obchodujú s touto komoditou vo väčšom množstve a dodávajú ho reštauráciám a konečným spotrebiteľom,“ uviedol Jozef Bíreš, ústredný riaditeľ ŠVPS. Testy na konzervačné látky aj na prítomnosť salmonely stále prebiehajú. Pri žiadnej z testovaných vzoriek zatiaľ neboli objavené chemické látky, ktorými sa v Brazílii malo upravovať pokazené mäso .
„Zdôrazňujem, že mäso zo Slovenska je pod prísnou kontrolou našich veterinárnych inšpektorov od bitúnkov až po pulty. U mäsa, ktoré prešlo pol zemegule a vstúpilo do Európskej únie cez iné krajiny treba byť veľmi opatrný. Zdravie máme len jedno, nehazardujme s ním. Spotrebitelia, pýtajte sa odkiaľ pochádza mäso, ktoré vám servírujú v reštauráciách, na tieto informácie máte plné právo,“ vyzvala ministerka Matečná.
-TS Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Slovenskej republiky-