Connect with us

Novinky

Jedinečná chuť Stredomoria priamo v Piešťanoch

Published

on

Reklama

Ak máte dosť chladných dní a chcete si užiť chutné jedlá pripravené z kvalitných surovín a navyše v príjemnej atmosfére, určite zamierte do gréckej Taverny v centre Piešťan. Útulný podnik sa nachádza v pasáži oproti Auparku, hneď za predajňou O2 a priamo z centra mesta sa tak môžete preniesť do Stredomoria. Viac o tom ako podnik vznikol, čo všetko ponúka a na čom si zakladajú majiteľky sestry Evka a Janka Kudriové, ktoré ho už druhý rok spoločne vedú, sa dočítate v našom rozhovore.

1

Reklama

Tavernu ste vraj pred dvoma rokmi prebrali od autentického Cyperčana menom Stelios.

Janka: Áno, pôvodne sa Taverna volala Cyprus kebab a založil ju Stelios, pochádzajúci z Cypru. Očarila nás jeho vynikajúcu kuchyňa. A keď sa rozhodol vrátiť späť domov, prišlo nám ľúto, že by taká dobrá reštaurácia v Piešťanoch mala zaniknúť. Zobrali sme to ako výzvu.

Reklama

Evka: A dnes sme trojčlenný tím. Spolu s Marcelkou, ktorú sme našťastie zdedili po Steliosovi (smiech). Každá z nás má svoju doménu, ktorá jej ide najlepšie. Dokonalé tzatziki len Marcelka vie najlepšie namiešať a dochutiť. Všetko si tvoríme samé, od základu. Marinády, gyros, souvlaki, tzatziki, falafel, hummus, burger. Okrem pity a hranoliek u nás nenájdete žiadne polotovary.

Janka: Presne tak. Stelios nás zasvätil do tajomstiev svojej gréckej kuchyne, za čo sme mu vďačné. Naučil nás svoje skvelé marinády, dresingy. A tiež nás zoznámil so svojimi dodávateľmi.

2

3Na prípravu jedál si teda objednávate suroviny priamo z Grécka?

Janka: Áno, takmer výhradne. Všetko, okrem mäsa a zeleniny pochádza priamo od našich gréckych dodávateľov.

Evka: Overilo sa nám, že sú síce drahšie, ale kvalitné. Na rodziel od tých, ktoré kúpite bežne v slovenských obchodoch. Naozaj chutné tzatziki z bežného supermarketu jednoducho nevykúzlite.4

Aká bola vaša cesta do Taverny? Ku gastronómii vôbec.

Evka: Ku gastronómii som sa dostala trošku okľukou. Vyštudovala som fyzioterapiu a dlhé roky som ňou pomáhala ľuďom. Až pokiaľ sa predo mnou neobjavila výzva spojená s ďalšou mojou vášňou. Robiť radosť mojim najbližším a priateľom tým, čo navarím. Myslím, že všetko, čo robíte s láskou, má zmysel a ľudia to z vašej práce vycítia.

Janka: Ja som po skončení Hotelovej školy v Piešťanoch pracovala pár rokov v piešťanských kúpeľoch. Neskôr som sa gastronómii venovala v Írsku, kde som žila a pracovala päť rokov. A prečo vôbec gastronómia? Naša celá rodina žije gastronomiou. Sme štyria súrodenci a všetci sme postihnutí láskou k vareniu a dobrému jedlu. Zdedili sme ju po našej mamine, ktorá je úžasná kuchárka aj cukrárka.5

To znie, akoby ste lásku k dobrému jedlu mali ozaj v génoch. Piešťany sú plné reštaurácií. V čom je Taverna iná?

Janka: Určite sa odlišujeme už len tým, že varíme a obsluhujeme našich hostí my samé. Rady s nimi prehodíme zopár slov a tešíme sa, keď sa u nás cítia ako doma. Ďalej tým, že jedlá pripravujeme priamo pred očami zákazníkov. Páči sa im to – vidieť z čoho a ako jedlo vzniká.

Evka: Myslím, že sme iné aj v tom, že si napríklad na našej letnej terase pestujeme vlastné bylinky. Vo veľkom ich používame do všetkých našich jedál.5

Poslednú dobu ste sa pustili aj do prípravy denného menu.

Janka: Áno, naše denné menu rozhodne stojí za ochutnanie. Každý deň v pracovnom týždni ho chystáme buď Evka, alebo ja. S láskou a po domácky varíme tak, akoby sme varili našim deťom a rodinám. Teda poctivo a chutne. Snažíme sa vyhýbať vysmážaným a ťažkým nezdravým jedlám. Chystáme šaláty z čerstvej zeleniny. Nepoužívame múku, aby sme vyšli v ústrety celiatikom.

Evka: Veru, polievky k dennému menu sa snažíme robiť bez alergénov. A veľmi sa tešíme, že našim hosťom chutia.6

Keby ste mali vybrať jedno jedlo, ktoré hosťom u vás najviac chutí?

Janka: Hmm, nedá sa to jednoznačne povedať. Ľudia tvrdia, že máme najlepší gyros široko-ďaleko. Nečudo. Pripravujeme si ho samé, z kvalitného čerstvého kuracieho mäsa, ktoré marinujeme v našej tajnej marinádke. Denne ho upečieme presne toľko, koľko sa ho zje a ráno zas pečieme čerstvý. Už to máme v oku. Vegetariáni by zrejme hlasovali za falafel, alebo za náš Larnaka tanier – výber gréckych syrov.gsgs

Aké máte plány do budúcna? Otvoríte pobočku aj v Bratislave? Dostalo sa nám do uší, že by vás tam chceli. Prípadne rozmýšľate nad donáškou v nejakom rozumnom okruhu?

Janka: Čo sa týka donášky, sme malá reštaurácia, ktorá uprednostňuje kvalitu jedla, pred jej kvantitou. Rozvoz našich jedál zatiaľ nerobíme. Ak by sme sa však ako reštaurácia rozšírili, dala by sa to.

Evka: Máme ale ešte jednu úplne čerstvú novinku! Meze pre dve a viac osôb. Môžete ochutnať výber všetkých našich dobrôt pri gréckom vínku. Stačí prísť niekedy podvečer ku nám a my už sa postaráme o to, aby ste si v našej dovolenkovej stredomorskej oáze uprostred Piešťan, naozaj oddýchli.10

PR

Reklama