Aktuality
Viete ako pripraviť naozaj dobrú kávu? V kaviarni Colonial Café v Piešťanoch sa to tento týždeň určite dozviete
Nedávno otvorená kaviareň s výberovou kávou Colonial Café, ktorá sa nachádza na Winterovej ulici 3 vedľa Leierovho dvora, pripravila na tento týždeň zaujímavú aktivitu spojenú s kávou. O jej pôvode, spôsobe prípravy alternatívnymi metódami, kvalitných druhoch, ako aj o častých chybách, ktorých sa pri jej príprave niektorí dopúšťajú, sa dozviete od Majstra sveta v príprave kávy Lukáša Záhradníka a baristky Simony Madleniakovej. Za procesom prípravy tohto nápoja v ich podaní stoja nielen rozsiahle znalosti, ale najmä skúsenosti a snaha pozdvihnúť bežnú rutinu na vychutnanie si lepšej šálky kávy a v pohodlí domova. V rámci prezentácie môžete zdarma vyskúšať výberovú kávu, pripravenú pomocou alternatívnych metód, ako Hario V60, Chemex a tiež AeroPress. Nezmeškajte túto príležitosť až do soboty 19. 12. od 9.00 do 11.00 a popoludní od 14.00 do 18.00. V kaviarni nájdete okrem skvelej výberovej kávy poctivé potraviny od malých producentov, pivá z remeselných pivovarov i rôzne druhy kvalitného alkoholu.
„Najväčší rozdiel v chuti kávy je práve v tom, ako sa postupuje pri jej príprave. Kým sa k nám káva dostane, prejde veľmi dlhou cestou, ktorá začína už pri jej zasadení na farme. Ďalej záleží na zbere, spracovaní, spôsobe skladovania, či rýchlosti a kvalite prepravy. Jej chuť tu môže negatívne ovplyvniť napríklad hmyz, plesne či vlhkosť. V pražiarni prichádza na rad pražiar. Ten môže chuťový potenciál kávy pokaziť prepražením alebo naopak nedopražením. Barista je človek, ktorý prichádza do kontaktu s kávou počas samotnej prípravy ako posledný. Ak dostane do rúk prvotriednu výberovú kávu a dokáže využiť jej potenciál správnou prípravou, je to naozaj chuťový zážitok,“ povedal o vplyvoch na kvalitu kávy Lukáš Záhradník.
Lukáš Záhradník získal v tomto roku titul Majstra sveta v príprave kávy pomocou AeroPressu, keď vo finále súťaže uspel spomedzi 35 zástupcov z rôznych štátov. O káve toho vie naozaj veľa a na edukačnej prezentácii v Colonial Café vám mnoho z týchto vedomostí o zbere, pražení, mletí či samotnej príprave ochotne a prezradí. Káva pre neho nepredstavuje len voňavý nápoj, ale jej prípravu sa snaží dotiahnuť do dokonalosti. Experimentuje s rôznou hrúbkou mletia, dĺžkou lúhovania, ako aj filtráciou, či teplotou vody.
„Univerzálny recept na prípravu kávy vlastne neexistuje, pretože káva sa každým zberom a rokom mení. Vplývajú na to klimatické podmienky, spôsob starostlivosti na plantážach, ale aj následné spracovanie. Keď sme začínali, mali sme French Press. Kúpili sme si výberovú kávu a mlynček. Dôležité je, aby to bol naozaj mlynček a nie mixér, na ktorom sa nedá nastaviť hrúbka mletia. Tieto veci sa samozrejme dajú nakúpiť za prijateľné ceny v závislosti od ich kvality,“ povedala o príprave kávy Simona Madleniaková.
Výberové kávy, ktoré môžete v rámci prezentácie vyskúšať, pochádzajú z Etiópie, Kostariky, Konga či z Kene a sú pražené Talianom Rubensom Gardellim, jedným z najlepších pražiarov na svete. Vylúhované pozostatky po príprave kávy si v rámci prezentácie prípadní záujemcovia môžu prísť vyzdvihnúť do kaviarne Colonial Café. Zvyšky totiž obsahujú 20 percent oleja a môžu sa použiť napríklad ako kvalitný peeling, hnojivo, či na výrobu biopaliva.