Koktail
Ovocinári sa stretli v Piešťanoch. Debatovali aj degustovali – jablká a hrušky
Predvianočné ovocinárske dni, ktoré sa konali od stredy 9. do piatka 11. decembra v piešťanskom hoteli Magnólia pod „taktovkou“ Ovocinárskej únie Slovenskej republiky, si nenechala ujsť približne stovka účastníkov. Počas podujatia zaznelo viac ako dvadsať zaujímavých prednášok a prezentácií odborníkov z oblasti ovocinárstva a nechýbala ani degustácia jabĺk a hrušiek, ktoré patria stále k najčastejšie pestovanému ovociu u nás. Pri podujatí pomáhali aj študenti Strednej odbornej školy záhradníckej v Piešťanoch.
Na úvod privítal účastníkov predseda Ovocinárskej únie SR Marián Varga, ktorý zhodnotil aktuálnu situáciu ovocinárstva na Slovensku. Ďalší z prednášajúcich hovorili napríklad o životnom prostredí v úlohe ovocinára, introdukcii zahraničných odrôd do slovenských sadov a nasledovala aj deustácia jabĺk a hrušiek. Pri degustácii pomáhali aj študenti Strednej odbornej školy záhradníckej v Piešťanoch. „Odborníci hodnotia odrody, ktoré sú najchutnejšie a výsledky potom zverejnia v ovocinárskom časopise Sady a vinice,“ uviedla Helena Vargová z Ústredného kontrolného a skúšobného ústavu poľnohospodárskeho (ÚKSÚP). „Význam má degustácia aj kvôli tomu, že sa pri nej stretnú odborníci tiež s novošľachtenými odrodami, ktoré sa zatiaľ nemnožia,“ doplnila.
Pri piešťanskej degustácii, ktorú koordinoval Samuel Michálek, riaditeľ Odboru ovocinárstva a integrovanej produkcie ÚKSÚP hodnotili účastníci konferencie spolu 34 odrôd jabĺk a sedem odrôd hrušiek. Zaujímala ich napríklad vôňa plodov, konzistencia dužiny, šťavnatosť, tvar a vzhľad, charakter šupka a chuť, ktoré hodnotili podľa klasifikačnej stupnice.
Počas druhého dňa konferencie hovorili odborníci ďalej tiež o potrebe propagácie v odbore, o nových trendoch a technológiách, ošetrovaní ovocia ozónom, ale napríklad i o vplyve aminokyselín pri výžive ovocných stromov. Kolotoč prednášok a diskusií pokračoval aj v piatok, účastníci sa dozvedeli okrem iného o možnosti využívaní dronov na monitoring sadov a viníc, podpore integrovaného pestovania ovocia a ďalších novinkách z odboru.