Aktuality
Hotelová akadémia sa počas Gastra „nahodila do gala“
Sviatočná atmosféra na každom kroku, jedáleň s vyzdobenými tabuľami a triedy, ktoré sa premenili na kaviarne, reštaurácie, bary či cukrárne, všade vôňa škorice, vanilky a ihličia… Tak akosi to dnes vyzeralo na Hotelovej akadémii Ľudovíta Wintera v Piešťanoch, ktorá sa už počas prvého dňa podujatia Gastro Vianoce „nahodila do gala.“ Výstava a Deň otvorených dverí pokračujú aj zajtra – v stredu 9. decembra a ponúknu návštevníkom okrem množstva vianočnej inšpirácie i prehliadku zručností a rôznych chutných výtvorov jej študentov.
Gastro Vianoce 2015 slávnostne zahájil dnes dopoludnia riaditeľ Hotelovej akadémie Ľudovíta Wintera Ladislav Blaškovič. Privítal približne stovku hostí, ktorí si otvorenie podujatia nenechali ujsť. Okrem reprezentantov zriaďovateľa, Trnavského samosprávneho kraja, boli medzi prítomnými aj zástupcovia viacerých ministerstiev, bývalí pedagógovia či žiaci, podnikatelia v odbore a iní hostia. Podľa riaditeľa má podujatie i ďalší rozmer ako iba otvorenie školy a výstava jej práce pre návštevníkov, pretože už jeho príprava bola pre študentov veľmi motivujúca a spojila všetkých, ktorí sa na nej podieľali.
Súčasťou otvorenia Gastro Vianoc bol aj krst knihy bývalej riaditeľky hotelovej akadémie Otílie Jurgovej a učiteľky Kataríny Sedlákovej – Tekvica na našom stole, ktorú vydalo Slovenské pedagogické vydavateľstvo. Jedným z krstných otcov knihy receptov z tejto zeleniny sa stal tiež herec a spevák, člen divadelného súboru Nová Scéna v Bratislave Peter Makranský, ktorý sa postaral i o krátky hudobný vstup. (Krátky rozhovor s ním prinesieme v samostatnom článku).
Slávnostne prestreté sviatočné tabule už počas otvorenia oceňovala i odborná porota, ktorá vyberala nielen najkrajšie nastretý a vyzdobený stôl, ale zaujímal ju napríklad celkový nápad, jeho dopracovanie, predložené menu a ďalšie detaily. Zo súťažných študentských kreácií vybrali až dve víťazné: Kanadské Vianoce a Ľadové Vianoce.
Ako to vyzeralo na Hotelovej akadémii počas prvého dňa Gastra, keď sa naša „hotelka nahodila do gala“ si môžete pozrieť v priloženom fotoreporte.
-ad-