Connect with us

Koktail

Autorka knihy receptov Boba Švorcová: Mojou srdcovkou je bábovka

Published

on

Reklama

„Sladký život bez lepku“ má názov prvotina Piešťanky Alžbety Švorcovej a jej manžela Dávida, ktorá vyšla v tomto roku vo vydavateľstve Slovart. Novú kuchárku predstavila Alžbeta alebo Boba, ako ju volajú kamaráti, aj na predvianočnom podujatí Bazar Bare v sobotu 5. decembra, kde spolu s mamou aj vlastné bezlepkové pochúťky ponúkali. Tu sme sa s ňou stretli aj my a okrem iného nám prezradila, že síce všetky koláče z knihy sú skvelé, jej srdcovkou je bábovka, práve kvôli tomu, že sa viaže k spomienkam na detstvo.

sladke3Knihu venovala autorka svojej „babine“ . Volá sa rovnako Alžbeta a pamätníci ju poznajú aj ako vychýrenú majsterku kuchárskeho remesla alebo Čiernu pani z hostinca s rovnomenným názvom. Aj Bobini rodičia sa dlhé roky venoval gastronómii a po revolúcii patrili k prvým podnikateľom, ktorí si otvorili vlastnú reštauráciu.

Reklama

Keď pred dvanástimi rokmi zistila, že má celiakiu, teda alergiu na lepok, spolu s mamou sa snažili prispôsobiť novej situácii. „Potom sme začali rozmýšľať nad tým, že nebudeme nejako špekulovať, budeme normálne rovnako piecť, len nahradíme recepty bezlepkovou múkou,“ hovorí. Keďže ochorenie sa prejavilo aj u jej dcéry, napadlo ju, že by mohla uľahčiť život aj ostatným matkám s podobnými problémami. „Chcela som im ponúknuť, ako pripraviť napríklad desiatu pre deti, napiecť pár koláčov,“ vysvetľuje autorka. Preto sa rozhodla pripraviť niekoľko vybraných sladkých jedál, práve podľa receptov svojej babky, nafotiť ich a ponúknuť do vydavateľstva.

Boba4„Tu sa s mojou myšlienkou stotožnili, akurát hľadali niečo podobné, lebo celiakia je stále rozšírenejšia a kuchyňa bez lepku začína byť aj módnym hitom. Nielen celiatici sa snažia vylučovať zo stravy bežnú múku a nahradiť ju,“ hovorí autorka. Do svojej knihy teda vybrala rôzne recepty s jednoduchou prípravou. „Všetko je len bezlepkové, aj kysnuté,“ dopĺňa. Výsostné miesto má vraj v knihe bábovka: „Stará klasika, čo sa mi viaže so spomienkami, ale napríklad aj roláda, každý koláč má inú históriu, na inú príležitosť sa používal, napríklad roládu babka piekla na jar, bublaninu len v lete, torty boli slávnostné…ale pridala som tiež niektoré modernejšie koláče, ktoré majú radi deti ako brownies, cookies. Oceňujem kysnutý koláč slivkový, pretože s bezlepkovým kysnutým cestom sa veľmi zle pracuje.“

Reklama

sladke1BobaNajskôr ku každému receptu pridala aj svoje príbehy, editorom sa však kniha zdala až príliš osobná. Vyšla preto po úprave ako kuchárka. Tvorila ju spolu s manželom Dávidom, ktorý všetky koláčiky nafotil a materiály upravil aj graficky. Niektoré kvôli foteniu museli piecť aj viackrát, až kým výsledok nebol podľa ich predstáv. Potom ho ponúkli vydavateľstvu. „Išli sme na osobné stretnutie, mali sme všetko pripravené, zalomené… Pozvali sme ich aj na ochutnávku, aby vedeli, ako koláčiky chutia,“ dopĺňa celú genézu vzniku ich spoločného diela Alžbeta.

Vydavateľstvo Slovart kuchársko-cukrársku knihu Sladký život bez lepku zaradilo do edičného plánu a vydalo v roku 2015. Predávať sa ešte len začne a to od stredy 9. decembra. V ponuke ju majú aj renomované kníhkupectvá, v Piešťanoch napríklad Panta Rhei, no dostupná by mala byť i na internete.

kniha3Alžbeta Švorcová býva v Piešťanoch, ukončila Ekonomickú univerzitu v Bratislave a vedie svoju eventovú agentúru, preto často cestuje po celom Slovensku. Je vydatá a má dve dcéry. Jej manžel Dávid Švorc vyštudoval na bratislavskej Vysokej škole výtvarných umení odbor reštaurovanie maľby, pôsobí ako fotograf a grafik vo vlastnom grafickom štúdiu.

-ad-

Reklama