PR Články
Recept: Držková polievka podľa Chlapcov na panvici
Predstavujeme vám prvý z receptov, ktorý pre všetkých milovníkov klasickej kuchyne a zároveň gurmánov, prinášajú Chlapci na panvici. Dnes pôjde o regionálnu verziu držkovej polievky, ktorá je podľa nich naozajstnou delikatesou a dozviete sa i čo to z jej histórie. Dobrú chuť!
Držková polievka
Pre držkovú polievku je typické, že ju buď milujete alebo nenávidíte. Tí, ktorí ju nenávidia pre jej zloženie ju však pravdepodobne nikdy neochutnali, pretože v skutočnosti dobrá držková polievka je naozajstná delikatesa. Patrí medzi tradičné uhorské recepty, avšak vyvárať držky začali už Frankovia a odtiaľ sa tento spôsob prípravy dostáva do rakúsko-uhorských krajín. V našej krajine je to typická hustá tzv. „staničná“ polievka, ktorá sa pripravuje na viacero spôsobov. My Vám dnes prinášame recept typický pre náš región, kde sa držková polievka pripravuje s paprikou a postup prípravy je podobný ako u gulášu.
Čo budeme potrebovať na 10 porcií
V prvom rade sa musíte rozhodnúť, či chcete držky vyvárať alebo kúpiť už vyvarené. Jednoduchšia je druhá varianta, ale my si dáme challenge a skúsime si ich vyvariť.
Na 10 porcií budeme potrebovať:
– 2,5 l vody
– 500 – 600g držiek
– 100 g koreňovej zeleniny
– bylinky
– 50 g bravčovej masti
– 2 cibule
– sladkú papriku
– 50 g hladkej múky
– cesnak
– majoránku
– korenie
– soľ
Držky treba vyvárať v celku spolu s koreňovou zeleninou a bylinkami cca 45 – 60 min. (Neodporúčame to robiť v byte, tam si kúpte radšej vyvarené. Prečo, to spoznáte sami.) Nakrájané držky necháme vychladnúť a pripravíme si základ na polievku. Na bravčovej masti orestujeme cibuľu do zlatista. Pridáme hladkú múku, vytvoríme kvalitnú „zásmažku“, neskôr pridáme sladkú papriku a kmín a zalejeme hovädzím vývarom. Ak nemáte hovädzí, môže byť aj iný. Posolíme podľa toho, ako slaný bol vývar. Pridáme čierne korenie, majoránku a nasekaný cesnak. Všetko prevaríme a nakoniec pridáme držky.
Ak sa Vám na prvý krát držková podľa nášho receptu nepodarí, nezúfajte a príďte ochutnať tú našu – vždy v piatok a v sobotu do pivárne Starý Bufet v kempe v areáli Campingu Pullmann na Banke.
A nabudúce si spolu pripravíme ďalšiu domácu delikatesu – pečený bôčik so zemiakovou kašou.
Tím Chlapcov Na Panvici