Koktail
Ako srdcu pomôcť stravou
Prednáška Kataríny Kernovej pod názvom “Potrava pre zdravé srdce“, ktorá sa konala v stredu 22. apríla v Mestskom kultúrneho stredisku, ukázala asi päťdesiatke poslucháčov, ako si prostredníctvom bežných potravín môžu znížiť hladinu cholesterolu, zlepšiť stav krvného obehu a posilniť celkovú činnosť srdca. Dozvedeli sa tiež, ako pripraviť chutné jedlo zo zdravých potravín.
REKLAMA
„Je dôležité mať dobré informácie o potravinách. Na základe dobrých informácií sa môžete dobre rozhodovať a výsledkom by malo byť zdravie. Čítala som pekný citát, ktorý znel – Najšťastnejší nie sú tí ľudia, ktorí majú zo všetkého to najlepšie, ale tí, ktorí z toho, čo majú urobia to najlepšie,“ povedala prednášajúca.
Správne stravovanie je podľa slov Kataríny Kernovej len jednou osminou zdravého spôsobu života. Nie je náhodou, že v dnešnej dobe má veľa ľudí po tridsiatke srdcovocievne problémy. Môže za to uponáhľaná doba, konzumný spôsob života a zlé návyky v stravovaní. Diagnózam ako angina pectoris, infarkt či srdcová arytmia sa pritom dá predchádzať nielen obmedzením alkoholu, fajčenia, ale aj konzumáciou vhodných potravín. Medzi ne patrí napríklad cibuľa, hrach, jablká, jahody, brokolica, tekvica, cukety, jačmeň a v neposlednom rade aj vlašské orechy.
„Pokiaľ môžete, jablká kupujte čo najmenej striekané, najlepšie domáce. Tie naleštené jablká sú krásne, ale urobte si vlastný test. Keď si kúpite takéto jablká, niekedy vám dva mesiace nezhnije ani jedno, pretože sú napustené toľkou chémiou. Babičky, ktoré stoja na trhoch a tržniciach a majú tam sem tam fľakaté tie jablká, tak sú zdravšie. Keď prežije ten červík, tak prežijete aj vy,“ upozornila na dôležitosť výberu vhodných potravín Katarína Kernová.
Obyčajná cibuľa, podobne ako jablko, obsahuje kvercerín, ktorý zlepšuje prúdenie krvi a pomáha pri čistení ciev. Hrach v kombinácii s obilninami dokáže zabezpečiť prísun potrebných aminokyselín a tým predchádzať léziám na srdcových chlopniach, koronárnej chorobe a posilňuje slabé srdce. Výborným doplnkom stravy sú tiež spomínané vlašské orechy, ktoré obsahujú kyselinu linolovú a linolénovú. Ich každodennou konzumáciou v priebehu dvoch mesiacov je podľa výskumu možné znížiť hladinu takzvaného zlého LDL cholesterolu až o šestnásť percent. Jedna hrsť pochrúmaných orechov vám pomôže proti zvýšenej zrážanlivosti krvi, vytváraní krvných zrazenín a aj proti zablokovaniu zúženej tepny, pri ktorej dochádza k srdcovému infarktu alebo mozgovej mŕtvici. Každý človek je iný a preto je dôležité, aby nekonzumoval potraviny na ktoré má intoleranciu a tiež aby sa snažil nakupovať suroviny, ktoré nie sú chemicky ošetrované.
„Ak rozdelíme stravovanie na to, aké bolo kedysi, že raz do týždňa sa varilo mäso aj to v nedeľu a ľudia boli na strukovinách, obilninách, kapuste, šošovici, hrachu, bola naša kuchyňa nesmierne zdravá. Ale konzumom a prejedaním sa zmenila k horšiemu,“ reagovala Katarína Kernová na otázku o jedálničku Slovákov.
Na záver pripájame jednoduchý recept na Dezert zdravia a krásy alebo Bircher – Bennerove müsli.
Potrebné suroviny:
polovica šálky suchých ovsených vločiek
1 nízkotučný biely jogurt
3 stredne veľké jablká
1 PL sušených brusníc alebo hrozienok
Šťava z polovice citróna
Med podľa chuti
Na ozdobenie strúhaný kokos, čerstvé ovocie, mandle, vlašské orechy
Ovsené vločky namočíme do vlažnej vody tak, aby boli úplne zaliate a na vrch sa vyplavili šupky. Medzitým umyte jabĺčka rozštvrtíme, vykrojíme jadrovník, jablká nastrúhame aj so šupkou, prípadne bez šupky na jemnom strúhadle. Zmäknuté vločky scedíme, pridáme k nastrúhaným jabĺčkam, pridáme biely jogurt, premyté brusnice, citrónovú šťavu a med. Všetko dobre premiešame, vkusne naservírujeme do misiek, posypeme strúhaným kokosom a ozdobíme čerstvým ovocím. Príprava trvá približne 15 minút.
-lt-