Connect with us

Koktail

Útok na wakeskaterku pri podvečernom tréningu na Sĺňave

Published

on

Reklama

Wakeskaterka, ktorá sa vybrala včera pri západe slnka na tréning na Sĺňavu, napadlo neznáme stvorenie. Podobalo sa na nedávno identifikovanú kožnatku floridskú, ktorá žije v jazierkach na Kúpeľnom ostrove. Tento tvor však bol výrazne väčší. Len hlava zvieraťa mala približne pol metra. Športovkyni sa našťastie nič vážne nestalo, utrpela iba šok, z ktorého sa vďaka kamarátom rýchlo dostala.

TH_20100915_4149 vrabl rozost

Reklama

REKLAMA

kia-042015-500

Reklama

Čitatelia v komentároch k článku o kožnatke floridskej v jazierkach upozorňovali, že je dravá a dosť agresívna. Padol taktiež názor, že v jazierkach je neškodná, horšie by bolo ak by sa dostala do voľnej prírody. Z fotografie, ktorá zachytáva včerajší útok na mladú športovkyňu, nebolo úplne zrejmé aké zviera si chránilo svoje teritórium. Podarilo sa nám však kontaktovať expertov na prácu s fotografiami, ktorí počas noci špeciálnym softvérom upravili rozostrenú fotku a zaslali sme ju špecialistke na cudzokrajné zvieratá Milene Terárskej. Tá vyriekla jednoznačný záver. Bola to kožnatka gigantických rozmerov. Toto zviera normálne dorastá do veľkosti 60 cm avšak útočiaca kožnatka mala iba hlavu týchto rozmerov.

Zisťovali sme, čo mohlo spôsobiť takýto extrémny rast zvieraťa. Branislav Rakús zo Slovenskej spoločnosti zoologických výskumných pracovníkov sa domnieva, že by za tým mohla byť radiácia. Nádrž Sĺňava je totiž priamo spojená s neďalekou atómovou elektrárňou prostredníctvom obrovských potrubí. Tie privádzajú vodu do sekundárneho chladiaceho okruhu a spätná kontaminácia by mala byť vylúčená. Miroslav Radón, vyznávač konšpiračných teórií, sa však domnieva, že jeden z blokov elektrárne má stavebnú chybu a za určitých okolností sa do potrubí vie spätne dostať zamorená voda. Podľa  neho jeden z takýchto únikov nastal asi pred dvomi rokmi. Ak sa takáto kontaminácia radiáciou dostala do Sĺňavy, mohla ovplyvniť rast kožnatky, ktorá pochádza z Ameriky.

TH_20100915_4149 vrablo

Fotografia upravená špecialistami.

Text a foto: April Prvý

Populárne články