Koktail
Do Budvaru ide voda čistejšia než kojenecká
Na začiatku sídliska Adam Trajan, v prechodnej pasáži „Kolonáda“, nájdete príjemný malý podnik. Na pohľad vyzerá útulne, až krehko. Navečer sa tu však schádzajú milovníci dobrého piva. Vedia, že sú na správnej adrese. O zlatý mok sa tu starajú príkladne a každý to svoje dostane na stôl „s účesom ako sa patrí“. Zo štyroch druhov čapovaných kvalitných českých pív si určite vyberiete.
Silné značky v ponuke hovoria samé za seba. Dvanástka Staropramen, pivo sýtej farby a intenzívnej chute. Dvanástka tmavý Budvar s veľmi špecifickou horkastou príchuťou. Desať stupňový tradičný svetlý Budvar a desinku do páru tvoria v súčasnosti veľmi módne a žiadané Svijany. Budvar 10° nájdete na sídlisku vo viacerých podnikoch, ale ostatné značky treba poctivo hľadať po Piešťanoch, aby ste na ne narazili. Hoci sa Svijany momentálne agresívne derú dopredu, ešte stále je Budvar nosným pivom tohto baru. Tak si majitelia za vás naň posvietili priamo v miestach, kde sa „narodil“.
[singlepic id=46252 w=560 h= float=center]
[singlepic id=46246 w=520 h=390 float=center]
Budova pivovaru v Českých Budějoviciach pôsobí naozaj elegantne.
[singlepic id=46242 w=520 h=390 float=center]
Exkluzívna predajňa pre zahraničných návštevníkov pivovaru, so všetkými svetovými časmi (a exkluzívnymi cenami suvenírov :-) ).
[singlepic id=46243 w=520 h=390 float=center]
Ľudovejšia predajňa pivovaru – pre nás, smrteľníkov.
[singlepic id=46237 w=520 h=390 float=center]
Poháre VIP „štamgastov“ – pohlavárov z celého sveta, ale i domácich zvučných mien (svoj honosný pohár tu má napr. bývalý český premiér Paroubek).
[singlepic id=46238 w=520 h=390 float=center]
Vznik piva s veľkým P. Vzácny vodný prameň, z ktorého sa pivo vyrába, leží v hĺbke 350 m a dáva vodu čistejšiu než sú kojenecké vody na trhu.
[singlepic id=46247 w=520 h=390 float=center]
V obrovských medených kotloch sa za pridania kvalitného žateckého chmelu pivo varí podľa nemennej receptúry.
[singlepic id=46239 w=520 h=390 float=center]
Vysoké chladiace veže slúžia na schladenie piva na požadovaných 7°C.
[singlepic id=46248 w=520 h=390 float=center]
V gigantických zrecích tankoch pri stálej teplote 7°C zreje pivo 2 mesiace. Doba zrenia sa údajne neskráti ani o deň, nech by na trhu panoval akýkoľvek budvarový nedostatok.
[singlepic id=46249 w=520 h=390 float=center]
I v rôznych fázach zrenia sa pivo dá piť, v každej z nich má však celkom inú chuť.
[singlepic id=46240 w=520 h=390 float=center]
Dômyselné filtračné zariadenie je bodkou za výrobou. Hoci by jemný kvasnicový zákal nespôsobil zmenu kvality ani chute, je snahou výrobcu vyprodukovať kryštálovo čistý nápoj. Kvasinkové pivá sú inou kategóriou výrobkov.
[singlepic id=46251 w=520 h=390 float=center]
Ako všetko ostatné, gigantická je tu aj umývacia linka.
[singlepic id=46241 w=520 h=390 float=center]
… rovnako aj moderná antikorová plnička, fľaškovina sa tu pred naložením pozatvára.
[singlepic id=46250 w=520 h=390 float=center]
Automat naplní prepravky a ide sa na cesty.
[singlepic id=46244 w=520 h=390 float=center]
[singlepic id=46245 w=520 h=390 float=center]
A že to v praxi naozaj funguje, sa bolo treba presvedčiť takmer na tvári miesta, v legendárnych „Masných krámoch“. A veruže to fungovalo. Pivko bolo ako lusk!
[singlepic id=46254 w=520 h=390 float=center]
Presne také, aké sa vám ho snažia priniesť na stôl v ART Passage bare v Nákupnom centre Kolonáda na kraji sídliska Adam Trajan.
Autor: PR